150 милиона деца по света са принудени да работят
150 милиона деца по света са принудени да работят / снимки: DarikNews, архив
150 милиона деца по света са принудени да работят
64642
150 милиона деца по света са принудени да работят
  • 150 милиона деца по света са принудени да работят

Около 150 милиона деца на възраст от 5 до 14 години по целия свят са принудени да полагат труд - данните са на организацията УНИЦЕФ, която в Световния ден за борба с детския труд припомня, че тежките форми на труд са опасни за детското здраве и развитие.

У нас най-тежките форми на такъв труд са просията и проституцията, обясни пред Дарик Елена Атанасова от УНИЦЕФ. По думите й много деца стават жертва на бедността, като биват принуждавани да се грижат за по-малките си братя и сестри или за цялото домакинство, ако родителите им са в чужбина.

По данни на Международната организация на труда над 7 милиона деца в света са ангажирани с домашен труд.

Няма точни данни колко деца у нас са жертва на просия, проституция или домашен труд, обясни Елена Атанасова: „Има деца, които сезонно са ангажирани в земеделието и също това води до риск от отпадане от училище. По принцип ситуацията в България е такава, че за съжаление няма механизъм на системно наблюдаване на детския труд, но има по принцип обща нетолерантност към експлоатацията на деца".

Различните държави прилагат различни мерки за намаляване на експлоатацията на детския труд. Нужно е насочване на усилията най-вече към бедните семейства, посочи още Атанасова: „Да се осигурят достатъчно добри условия за достъп до безплатно образование. Да има разбиране и от бизнеса, и от работодателите до какво води нерегламентирано ангажиране на деца, защото въпреки че понякога може и да се заплаща на децата, но това пак е вид експлоатация, защото няма кой да защитава техните права".

Важно е също обществото да спре да толерира формите на детска експлоатация.