Прокуратурата представи десет тома нови доказателства срещу задържаните у нас за атентата в Истанбул. Папките бяха внесени в Апелативния съд в София минути преди заседанието, на което трябваше да се реши дали четиримата мъже, заподозрени като съпричастни с инцидента, да останат в ареста.

Задържаха сирийка за атентата в Истанбул

Това беше и причина заседанието да бъде отложено за следващата седмица, за да могат всички да се запознаят с новите доказателства.

Миналата събота Софийският градски съд остави в ареста задържаните, въпреки твърдението, че няма никакви доказателства, че сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство - българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал да са съпричастни към атентата.

Ексшеф на ДАНС: Има обезпокоителни факти в разследването на атаката в Истанбул

Единствената връзка с атентата е мобилен телефон, чрез който Абдулрами е осъществил връзка с предполагаем участник в атентата.

5 души бяха задържани при строго секретна операция у нас. Според прокуратурата има данни, че арестуваните са оказали помощ за извършването на атентата в Турция. Един от тях е с българско гражданство. Те са обвинени по две престъпления - едното е участие в организирана престъпна група за каналджийство на лица и трафик на хора, а другото - подпомагане в определен момент на терористични действия, обяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Чужденците са пристигнали у нас незаконно.
БТА