/ Община Габрово
Проектът на Национална жилищна стратегия ще бъде публикуван до няколко дни за обществено обсъждане. Стратегията определя цялостната политика по отношение на жилищния сектор и има дългосрочна визия с хоризонт до 2030 г. Това посочи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова по време на конференция на тема "Финансиране на енергийната ефективност в Централна и Югоизточна Европа", съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
 
Обновяване на жилищния фонд, създаване на техническа документация за всички жилища и коригиране на дисбалансите в пазарните механизми на жилищния сектор са сред основните цели на Стратегията, според Крумова.
 
Форумът е организиран в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и се състоя ден преди срещата на високо равнище на министрите от Централна и Югоизточна Европа за енергийна ефективност в София.
 
Крумова е отбелязала, че жилищният сектор предоставя огромен потенциал за осъществяване на целите на енергийната ефективност - енергийна сигурност, намаляване на енергийната бедност, подобряване на здравословната среда за живеене на хората, намаляване на разходите за здравеопазване и др. Затова е необходимо изработването на устойчива програма за дългосрочно обновяване на всички жилищни сгради в страната.
 
Тя е обяснила, че е необходимо изработването на икономически по-ефективни и по-иновативни начини за финансиране на енергийната ефективност, които да включват активното участие и партньорско отношение както на собствениците на сградите и жилищата, така и на бизнеса.
 
"След изпълнение на мерките за енергийна ефективност по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради разходите на домакинствата за отопление и електроенергия намаляват с 40 до 60%. При обновяването на жилищните сгради ще се търсят механизми за капитализация на тези положителни ефекти", е коментирала още Крумова и е припомнила, че 44 000 сгради у нас се нуждаят от обновяване.
 
До момента около 2000 от тях са обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и усилията са насочени към създаването на механизми, чрез които да бъдат обновени повече сгради.