/ ThinkStock/Getty Images
Започва кампанията “Безопасна Коледа”, в рамките на която Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверява търговските обекти за безопасността на играчки, електрически и светлинни гирлянди, фойерверките и други стоки.
 
Първата проверка от кампанията, която се осъществява вече осма поредна година, е на стоков базар „Илиянци” и в нея участват и журналисти. Управители и продавачи понякога  напускат търговските обекти, за да затруднят проверките. Така се случи и при първия обект – щанд в базара, проверяван от контролния орган. От агенцията обясняват, че представител на собственика на обекта трябва да присъства и ако такъв няма, се търси съдействие от органите на реда.
 
Мирослав Йотов от Главна дирекция „Контрол на пазара” в Агенцията на метрологичен и технически надзор каза, че кампанията включва проверки за широка гама продукти. От 250 до 1000 лева е глобата за едно нарушение.

По време на „Безопасна Коледа“ 2017 инспекторите на агенцията са извършили проверки на над 900 различни продукти, като за 203 от тях е установено, че не отговарят на изискванията. ДАМТН е съставила 102 акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 47 000 лв. Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали, са били: липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти; липса на инструкции на български език; липса на декларация за съответствие, за продуктите, при които тя задължително трябва да ги придружава; липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба или без превода им на български език; липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономически оператор, което е важно, тъй като позволява да се проследи произходът на продукта.