Запасите от калкан по нашето Черноморие са се удвоили
Запасите от калкан по нашето Черноморие са се удвоили / netinfo

Последните изследвания на запасите от калкан, направени през миналата и в началото на тази година, сочат, че запасите са се увеличили повече от два пъти за период от 52 години. Това съобщи д-р Марина Панайотова от секция"Биология и екология на

морето"в Института по океанология към БАН във Варна. По думите й при измерването през 1955 година запасите от калкан са оценени на 800 тона.

Предпоследното измерване е било през 1992 година, а установените запаси са 100 тона. Тогава е била наложена четиригодишна забрана за улов на деликатесната риба.

Изследването през миналата- и през тази година сочи, че установените запаси са 1700 тона. След направеното измерване институтът препоръчва квотата за улов на ценната риба да е 30 тона годишно за цялото Черноморие. Панайотова каза още, че институтът е започнал кампания за оценка на запасите на трицона по българското крайбрежие, пише БТА.

В момента по Южното Черноморие се прави оглед на зони, които могат да бъдат обявени за защитени морски територии. Институтът ще осъществи проект с Румъния за единна мрежа на подводни защитени територии. Списъкът с териториите в българския участък на морето ще бъде предложен от специалистите в института, съобразно с европейските критерии.

В момента в нашата акватория на морето има обявени само два морски резервата - по-малко от 1 процент от площта на акваторията ни. От секцията по биология съобщиха още, че от 1991 година насам инвазивните видове /пришълци/ в Черно море са повече от 30. Сред тях са 18 вида фитопланктон, 6-7 вида зоопланктон и 5 вида риби.