Забранява се износът на опожарена дървесина
Забранява се износът на опожарена дървесина / снимка: Sofia Photo Agency

Да се забрани износът на опожарена иглолистна и широколистна дървесина, за изготвянето на такъв проект за постановление на кабинета е разпоредил министър-председателят Сергей Станишев, съобщават от правителствената информационна служба.

Проектът трябва да бъде внесен за разглеждане на следващото редовно заседание на правителството, което ще се проведе в четвъртък, на 23 август.

Премиерът одобри мерките за ограничаване на предпоставките за предизвикване на пожари в горите, предложени в доклад от създадената с негова заповед междуведомствена работна група. На Държавната агенция за горите е разпоредено да създаде максимално прозрачна организация за добив и усвояване на обгорялата дървесина по реда и процедурите на Закона за обществените поръчки и за продажбата й от временен склад.

Будещ тревога, според доклада, е и фактът, че областите с най-много горски пожари през критичните години са практически едни и същи, независимо от предприетите мерки, а именно – Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, София-област, Ловеч, Видин и Монтана. Това се дължи както на по-неблагоприятните климатични характеристики за тези области, така и на създадените преди години големи масиви с иглолистни култури в тях. За периода от 1 януари до 9 август тази година горските пожари в цялата страна са нанесли щети за над 6 млн. лв.

Според представения на премиера доклада причините за възникването на горските пожари са главно: опожаряването на растителност (стърнища и ливади) – в 48 процента от случаите, небрежност – 24 процента; умишлени – 5 процента; естествени – под 1 процента; неизвестни – 24 процента.

Повече от 70 процента от пожарите са възникнали извън границите на горския фонд и впоследствие са се прехвърлили в горите.