Въвеждането на електронни обществени поръчки ще намали корупцията
Въвеждането на електронни обществени поръчки ще намали корупцията / снимка: БГНЕС

Въвеждането на електронните обществени поръчки съществено ще намалят корупцията. Това заяви директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет Бойко Великов, предаде БГНЕС.

Малко са организациите в страната, които има възможност за действия, с които може да бъде ограничена корупцията, похвали Великов Камарата на строителите в България, която за трети път организира кръгла маса на тема "Модернизация на обществените поръчки". Мониторингът на обществените поръчки, който е създаден от камарата, според Великов, създава възможност действително да се ограничат корупционните действия.

Електронните обществени поръчки са антикорупционен инструмент и това бе акцентът, посочен от председателят и зам.-председателят на ЦППКОП, както и от присъстващите на форума министри - вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева и министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Държавите, които са напред в областта на електронните обществени поръчки, са Литва, Ирландия, Швеция, Португалия, изброи Бойко Великов. Използването на електронните технологии за провеждането на обществените поръчки е важна стъпка към много по-голяма ефективност във всички браншове. Намаляването на административните тежести е друга важна стъпка, посочена от Великов. Като сериозен акт, той определи, приемането на второ четене от парламента на текста от Закона за обществените поръчки, свързан с промените и измененията, свързани с електронните обществени поръки. По този начин се прави една много сериозна крачка да се ограничи корупцията при обществените поръчки. Електронният каталог и електронният търг са част от инструментите при електронните обществени поръчки.

Вицепремиерът Даниела Бобева изрази очакванията си, че до края на седмицата Законът за обществените поръчки ще бъде изцяло приет, досега Народното събрание е приело 38 параграфа от законопроекта. Тя обеща, че следващата седмица, след като бъде приет закона, ще бъде сформирана оперативна работна група по прилагането му, като специално покани и Камарата на строителите в България да участват в нея. Бобева коментира и намаляването на административната тежест при обществените поръчки. Издаването на разрешителни ще става в рамките на една година от тук нататък, като документите ще се събират между институциите по служебен път, обясни заместник министър-председателят Даниела Бобева. Относно електронизацията на обществените поръчки тя уточни, че под електронизация не трябва да се разбира електронно подаване на обществени поръчки. Приключи работата на парче, започваме работа по електронизацията, увери тя. Като най-важната цел е да се намали субективизма при поръчките, както и бавните процедури.

Строителството е един от движещите фактори в икономиката, заяви Даниела Бобева. Но икономическото развитие не се прави от държавата, подчерта тя, но държавата създава условията за икономическо развитие. На финала сме на удара срещу намаляване на административната тежест, увери тя. Като друг проблем тя посочи индустриалната инфраструктура. Тук изоставаме твърде много, каза Бобева. Държавата ще участва в решаването на проблема, но вицепремиерът прикани и частния бизнес също да участва в този процес.

Министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов пък заяви от своя страна, че трябва да се даде тласък на целия бизнес, не само на малкия и среден бизнес. Голям бизнес се прави от големи фирми, посочи той.

От Камарата на строителите в България в лицето на нейния председател инж. Светослав Глосов съобщиха сериозните си притеснения за ниския ръст в бранша. Строителната индустрия за 2013 година не успя да реализира потенциала си, остава в позиция на догонващ растеж. Налице е все по-влошена перспектива в бранша, заяви инж. Глосов. Той посочи, че камарата е изградила сектор за мониторинг на обществените поръчки, като целта е по този начин да се следят нарушенията, основни от които са: прекомерните изисквания в изпълнението на обществените поръчки, водещи до субективизъм. Други нарушения са свързани с прекомерни изисквания в оценяването на кандидатите при подбор на изпълнител.

Прозрачността и по-ясните правила при провеждането на обществените поръчки са жизненоважни за бизнеса, категорични са от Камарата на строителите в България. Строителният сектор, според камарата, има потенциал да изведе икономиката напред.