Въведоха режим на водата в община Ловеч
Въведоха режим на водата в община Ловеч / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Въведоха режим на водата в община Ловеч
56061
Въведоха режим на водата в община Ловеч
  • Въведоха режим на водата в община Ловеч

В община Ловеч е въведен режим на водата. Причината е в продължителното засушаване, обясни пред Дарик кметът на града Минчо Казанджиев. През последната седмица дебитът на основния водоизточник за общините Ловеч и Плевен е намалял с около 100 литра в секунда, което е довело до необходимостта да се търсят пътища за решаване на проблема. Градоначалникът се извини на хората за неудобствата, като увери, че мерките са необходими и навременни.

Казанджиев е издал заповед от днес в часовете между 23.00 часа вечерта и 6.00 часа сутринта да се преустанови водоползването в община Ловеч въз основа на препоръки от местния ВиК оператор. По думите му в този период от денонощието консумацията на вода би трябвало да е ограничена, а тогава се наблюдават нарушения на ползването, а именно поливане. С предишна своя заповед Казанджиев разписа забрана на поливането, на миенето на коли и други. Да се следи да не се пристъпват забраните е ангажимент, вменен на местната власт, но според кмета на Ловеч населението също трябва да бъде отговорно към това, което се случва и нетърпимо към нарушителите.

Кметът обясни пред Дарик, че се водят разговори с община Плевен и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се търси трайно решение на въпроса с изграждане на язовир „Черни Осъм". Няма друга алтернатива за общините Плевен, Ловеч и Троян, смята Казанджиев. От водените разговори той смята, че държавата стои зад общините за решаване на този проблем.