Въглищата в Косово могат да бъдат експлоатирани още 16 века
Въглищата в Косово могат да бъдат експлоатирани още 16 века / netinfo

Въглищните залежи в Косово могат да бъдат експлоатирани през следващите 16 века и затова областта представлява интерес за толкова много мултинационални компании, които се борят за по-добра позиция в този район, пише белградският вестник "Данас".

Изданието цитира изказване на експерта по енергетика Йован Мандич на форума "Косово - чии са ресурсите".

Мандич обърна внимание на сметките, правени от американски специалисти, според които залежите на въглища в Косово са на стойност 500 милиарда долара.

С изгубването на Косово Сърбия би останала без значителни енергийни ресурси, каза още Мандич.

Той направи оценката, че електроенергийната система в Косово се поддържа много слабо и затова функционира зле. Въпреки че в нея са инвестирани повече от сто милиона евро през последните няколко години, електроенергийната система на Косово не е достигнала производството на електроенергия от времето, когато е била част от националната електрическа компания на Сърбия.

За Сърбия е необходима промяна на концепцията на процеса на преговори за Косово, за да не останем без достъп до който и да е вид производство на електроенергия на тази територия, смята Душан Янич от Форума за етнически отношения. Той изтъква, че Сърбия не може да претендира за сто процента от икономическите ресурси на Косово, но е реално да разчита на 42 процента, чрез участие в процеса на приватизация в Косово.