Всички, проявили интерес към АЕЦ Белене, са допуснати до конкурса
Всички, проявили интерес към АЕЦ Белене, са допуснати до конкурса / снимка: БГНЕС

Всички компании, които подадоха заявление за стратегически инвеститор по проекта „АЕЦ Белене” са допуснати до участие в следващия етап на процедурата. Това реши Съветът на директорите на Националната електрическа компания. Подалите заявления стратегически инвеститори са разделени в две групи.

В едната са включени компаниите, имащи желание да придобият директно или чрез участие в консорциум до 49 процента от акциите на бъдещото съвместно дружество за изграждане и експлоатация на АЕЦ „Белене”, заедно с НЕК. В тази група са включени – CEZ, EDF, E.ON, Electrabel, ENEL и RWE. Тези инвеститори ще бъдат поканени да подпишат Споразумение за конфиденциалност, след което ще им бъде предоставен Информационният меморандум за проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”.

До 1 октомври те могат да направят правен и технико-икономически анализ на проекта и да представят първоначални оферти, които да послужат като база за преговори с НЕК.

Във втората група влизат компаниите, имащи желание да придобият директно или чрез участие в консорциум акции в бъдещото съвместно дружество за изграждане и експлоатация на новата атомна централа, заедно с НЕК равни или по-малки от 25 процента от капитала. Това са Endesa, EGL, „Кумерио Мед” и ATEL.

Тези дружества ще бъдат поканени да представят първоначални оферти в случай на необходимост при провеждането на преговорите с компаниите от първата група и след положително становище от тяхна страна. Тогава ще се обсъжда и евентуалното им участие в проекта.