Всеки втори българин диша замърсен въздух
Всеки втори българин диша замърсен въздух / снимка: БГНЕС, aрхив
Всеки втори българин диша замърсен въздух
63681
Всеки втори българин диша замърсен въздух
  • Всеки втори българин диша замърсен въздух

Всеки втори българин диша замърсен въздух, а в големите градове шумовия фон достига до 72 на сто над допустимите за здравето нива. Това е записано в годишния доклад за състоянието и опазването на околната среда в България.

„Според този доклад България става шумна, прашна и неефективна", министърът на екологията и водите Юлиян Попов обобщи някои от важните изводи в доклада. Основни замърсители на въздуха са автомобилите и отоплението на въглища и дърва. Най-много прахови частици във въздуха има в градовете Видин, Враца и Перник.

„Един от основните проблеми на страната е високото замърсяване с фини прахови частици. Това е тежък здравен проблем, който обхваща над 50 процента от населението. Дори обсъждахме дали не е необходимо да направим една съвместна среща и може би съвместен брифинг с Министерството на здравеопазването", каза министър Попов.

Началникът на изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова заяви, че България едва ли ще бъде санкционирана от Европейската комисия заради замърсения въздух, защото и други 20 държави в общността имали подобен проблем.

Риск за здравето на българите продължава да бъдат и повишените нива на шум в големите градове. Проверките на регионалните здравни инспекции показали, че нивата са повишени над 72 процента. В доклада на екоминистерството се посочва, и друга тревожна тенденция - в последните години средната температура за страна се е повишила с 1.5 градуса. Това създава предпоставка за наводнения, пожари и здравни проблеми за българите, предупреди министър Юлиян Попов.