ВАС: Цените на тока от 2003 са законни
ВАС: Цените на тока от 2003 са законни / netinfo

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди, че цените на тока от 2003 година са законни. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Решението на петчленния състав е окончателно и не подлежи на обжалване.

Петчленният състав на ВАС постанови, че определеното от регулатора увеличение на цените на тока от 25.06.2003 година в размер на 15% е законоосъобразно и е изцяло съобразено с тригодишния график за ежегодно повишаване на средната продажна цена на електрическата енергия, заложен в Енергийната стратегия на Република България. С това магистратите отхвърлят като неоснователно твърдението на жалбоподателите, че увеличението на цените на тока е в размер на 20, 61 %. Жалбата беше подадена от прокурора Митьо Марков.

„Във всички свои решения ДКЕВР се съобразява с действащата нормативна уредба. Окончателното решение на ВАС е поредното доказателство за това. Припомням, че това не е първото дело за цени на електрическата енергия, спечелено от ДКЕВР”, каза професор Константин Шушулов, председател на ДКЕВР.

Утре ДКЕВР на среща с „ЧЕЗ-България” ще поиска да се коригира отклонението от цената на тока, допуснато във формирането на сметките за януари при издаването на новите фактури.

ЧЕЗ е собственик на ЕРП-Столично, ЕРП-София-област и ЕРП-Плевен.

От началото на тази година трябваше да се разделят дейностите по снабдяване и по разпределение на електрическата енергия. Затова ЕРП-тата трябваше да започнат да фактурират тока от името на отделни дружества. Още в края на миналата година ДКЕВР обяви, че това няма да доведе до поскъпване на тока - 14.6 стотинки за кВтч. дневна енергия и 9.3 стотинки за нощната с ДДС. Но при закръгляването на цената след третия десетичен знак се получава увеличение в обявените от ДКЕВР цени. Едно от възможните решения е цената да се закръгли след четвъртия десетичен знак, обясни председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.