В Германия има над 150 000 свободни места за бежанци
В Германия има над 150 000 свободни места за бежанци / БГНЕС, архив

В момента на германския трудов пазар има над 150 000 вакантни места, за които биха могли да кандидатстват бежанците, пристигнали в страната от миналата година. Това сочат резултатите на проучване, цитирано от АФП.

Институтът за изследване на трудовите процеси с подкрепата на Агенцията по заетостта е констатирал, че има свободни 154 000 места, които биха отговаряли на профила на бежанците.

Над 1 милион души, търсещи убежище, са пристигнали в Германия от миналата година, бягайки от войната и бедността. Страната се опитва да прецени колко бързо ще могат да се присъединят към германското общество онези от тях, които ще останат, а интегрирането им на трудовия пазар ще бъде решаващо.

Германският трудов пазар от години е в желязно здраве с равнище на безработицата на минимума от над 25 години. Като се има предвид недостигът на работна сила, засягащ вече някои сектори и застрашаващ други на фона на застаряването на населението, то икономическите среди виждат в имиграцията начин да се гарантира, че по-младите ще поемат щафетата.

Това обаче ще може да стане само след години, предупредиха мнозина експерти.