В бюджет 2013 г. липсват ясни политики и мерки за заетостта, смятат икономистите от БАН
В бюджет 2013 г. липсват ясни политики и мерки за заетостта, смятат икономистите от БАН / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В проекта за държавен бюджет за 2013 г. липсва пакет от мерки за насърчаване на бизнеса, така че да генерира нови работни места, а безработицата е основен проблем за България. Това заяви на пресконференция проф. Искра Белева от Икономическия институт към БАН. Учени от института дадоха своите мнения относно подготвения проектобюджет, съобщава БТА.

Проф. Белева посочи, че ръст на икономиката над 3 процента се очаква едва през 2014 г. , а дотогава очакваният икономически ръст не би могъл да генерира нови работни места, тоест за справяне с безработицата би трябвало държавата да създаде допълнителни стимули. Безработицата е достигнала 400 000 човека през второто тримесечие на 2012 г., от които 68 000 са младежи. Тези факти не могат да бъдат пренебрегнати в бюджета, добави тя.

Според нея програмите за безработни трябва да бъдат много по-гъвкави, а трябва да се предложат и стимули на малките и средни предприятия да разкриват работни места.

Проф. Гарабед Минасян коментира, че България е една от малкото страни от ЕС, изпълнили Маастрихтските критерии, но в резултат на това животът на българите не се е подобрил. Като доказателство той посочи, че българските граждани продължават да емигрират в чужбина, а няма наплив на желаещи да дойдатда живеят у нас.

Относно въвеждането на данък върху лихвите по депозитите проф. Митко Димитров, директор на Икономическия институт към БАН заяви, че неговия принос към приходите в бюджета ще бъде по-малък от очаквания от правителството, защото банките си запазват правото да съветват своите клиенти как да избегнат облагането.

Виктор Йоцов, член на института, заяви, че единственото интересно в бюджет 2013 е това, че е предизборен, но не се правят никакви реформи и не се осъществяват макроикономически политики чрез него.