Увеличават заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата
Увеличават заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата / DarikNews.bg, архив
Увеличават заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата"
92247
Увеличават заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата"
  • Увеличават заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата"

Държавата увеличава с 50 лева заплатите на младежите по програмата „Старт в кариерата" и на психолозите и мениджърите по програмата „Активиране на неактивни лица". Това е заложено в плана за субсидирана заетост през 2017-та година, одобрен на днешното заседание на правителството. Той предвижда мерки и програми, които ще осигурят работа на 23 хиляди безработни, а над 11 хиляди души ще бъдат включени в обучение, което да ги направи конкурентоспособни на трудовия пазар.

От 1 януари 2017 г. минималната работна заплата е 460 лв.

През тази година младежите, които започнат работа по програмата „Старт в кариерата", ще получават заплата от 550 лева. Това са лица, завършили висше образование, които започват в администрацията, или лица със средно професионално образование, които отиват при частен работодател, кандидатствал по тази програма.

По-големи ще бъдат и възнагражденията по програмата „Активиране на неактивни лица", насочена към обезкуражените хора и младите, които не работят и не учат. Назначените по нея психолози и мениджъри на случай ще получават по 600 лева месечно.

Нова мярка в плана са финансовите стимули за мобилност на безработните хора. Ако работното място е на повече от 50 км от настоящия адрес на безработния, държавата ще му дава по 200 лева месечно в продължение на 12 месеца, за да покрива разходите за наем и за ясла или градина за децата.

По-богати или по-бедни ще сме през 2017-а?

От 1-ви юни се въвежда и стимул за майките, които желаят да се върнат по-рано на работа - ако го направят преди изтичане на първата година от раждането, те ще получават 50 процента от майчинството, докато детето навърши една година. Същото право ще имат бащите и настойниците.