Уорлик: Не искате ли да разберете дали има шистов газ в България
Уорлик: Не искате ли да разберете дали има шистов газ в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Американският посланик у нас Джеймс Уорлик каза, че понастоящем не се говори за разработване на находища на шистов газ в България, а за проучване дали въобще има такъв.

„Шеврон" и други компании са тук, за да установят дали изобщо има находища на шистов газ и какво е качеството му. Затова искам да попитам всички: на първо място не искате ли да разберете дали има шистов газ тук, в недрата на българската земя и дали може да бъде извлечен. А въпросът дали да се разработват находищата, е въпрос, който след години ще бъде разискван", каза Уорлик пред Нова телевизия.

Според него протестите са подранили, но той е категоричен, че е важно хората да повдигат въпроси за безопасността на околната среда. Уорлик обясни, че в САЩ също имат притеснения относно разработването на находища на шистов газ във връзка със опазване на природата и тече проучване по темата, което ще приключи догодина.

„Мисля, че тези протести са малко твърде рано и мисля, че понастоящем е важно и за българските граждани да разберат дали има шистов газ или не и да бъде взето решение на базата на всички налични факти и то в момента, когато България обмисля дали изобщо да ги разработва", каза американският дипломат.

Джеймс Уорлик подчерта, че решението дали да се разработват находища на шистов газ или не, ще се вземе от българското правителство. „Но мисля, че понастоящем въпросът е дали изобщо има шистов газ в България. И мисля, че някой все пак трябва да проучи и да бъдат направени някои тестови сондажи, а вече във връзка с това бих казал, че въздействието върху околната среда е незначителна. Но когато става дума за разработването, тогава, разбира се, трябва да се разгледат всички въпроси, свързани с околната среда, но това предстои след години", каза още Уорлик.