Уолстрийт ще се събуди без два от гигантите си
Уолстрийт ще се събуди без два от гигантите си / снимка: БГНЕС

Дори и по стандартите на най-лошата криза събитията от 14 септември бяха повече от невероятни. Уикендът започна с надеждата, че ще има сделка, която да спаси затъналата Lehman Brothers, четвъртата по големина инвестиционна банка в Щатите. Срещата завърши с отварянето на глава 11 – обявяване на банкрут. Други уязвими гиганти пък побързаха да търсят купувач, за да се спасят от същата участ. Merrill Lynch, третата по големина инвестиционна банка се продаде на Bank of America за $ 50 милиарда.

С това развитие на нещата кризата навлиза в нова и изключително опасна фаза. Ако активите на Lehman се продадат на ликвидация, цените на активите на другите компании също ще се понижат. Отказът на правителството пък да помогне на Lehman разбива илюзията, че големите не могат да фалират, защото последиците ще са тежки.

Най-голямата тревога е ефектът върху пазара на деривативи. Lehman притежава CDS контракти на стойност почти $ 800 милиарда. Ако спре да търгува ще настъпи хаос. Невъзможността да се намери купувач на Lehman ще остави 25,000 служители, които притежават една трета от компанията, без работа.

Мизерията на Уолстрийт продължава. Washington Mutual и AIG, най-големият застраховател в света, също се борят за оцеляване. Дори и пазарите да се стабилизират през седмицата болката е далеч от своя край. Загубите по света от началото на кризата надхвърлят $ 500 милиарда, активите са намалели с $ 2 трилиона. Така, че драмата тепърва предстои.

www.DarikFinance.bg