Туск очаква икономическите санкции срещу Русия да бъдат удължени
Туск очаква икономическите санкции срещу Русия да бъдат удължени / БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че очаква Европейският съюз да се договори за удължаване на икономическите санкции срещу Русия преди срещата на върха на ЕС под негово председателство в средата на следващия месец, предаде Ройтерс.

През юли ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Според Туск няма промяна в позицията на съюза за санкциите. "Позицията ни за санкциите е ясна - те са тясно обвързани с пълното осъществяване на договореностите от Минск", отбеляза той, цитиран от ТАСС.

Европейските лидери: Русия иска да отслаби ЕС

На 15 септември ЕС удължи с половин година действието на санкциите срещу физически и юридически лица от Русия и Украйна. В черния списък на съюза влизат висши руски ръководители, политици, бизнесмени и членове на силови ведомства, както и всички членове на ръководствата на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР).

Украинският президент Петро Порошенко изрази предпазлив оптимизъм, че американското правителство при новоизбрания президент Доналд Тръмп ще продължи да подкрепя санкциите срещу Русия, посочва Асошиейтед прес.

На срещата на върха ЕС-Украйна в Брюксел Порошенко каза, че в разговор с него Тръмп е засегнал темата за анексирането на Крим и за конфликта в Източна Украйна.

Путин ще плати висока цена за приятелството на Тръмп

"Имах възможността да му дам много подробна информация за актуалното положение в източната част на страната ми и Крим", каза пред репортери Порошенко. Той подчерта, че Украйна се ползва с подкрепата на висши представители и на двете водещи партии в САЩ и че не очаква това да се промени.

Източник: БТА