Трябват 70-80 млн. лв. за субсидията за литър краве мляко
Трябват 70-80 млн. лв. за субсидията за литър краве мляко / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Между 70 и 80 милиона лева да осигури правителството за изплащане на целогодишна субсидия от 20 стотинки за литър краве мляко. За това настояха днес млекопроизводители от Стара Загора и други райони на страната. Според тях договорените с Министерството на земеделието и продоволствието помощи за производство на суровината и за изхранване на животните ще бъдат получени от фермерите най-рано в края на февруари, което ще постави на риск оцеляването на сектора.

Субсидията от 10,8 млн. лева, която е разрешена от Европейския съюз, не е достатъчна и ще стигне за 2-3 месеца, смятат представителите на бранша. По думите на Тенчо Тенев, говорител на сдружението на млекопроизводителите от Стара Загора най-рано субсидията ще тръгне между 5 и 15 март. Значи ние засега я отписваме. Другата субсидия за генофонд – една малка част ще вземат, която е за изхранване. Тръгва от 1 февруари. Какво се получава? Същата картинка. Пак събиране на документи до края на месеца и пак събиране на документи до края на март, каза Тенев и допълни: „Значи трябва да се търси някакъв начин тя да продължи, трябва да има някакво договаряне с Европейския съюз, че по някакъв начин с друго договаряне с Министерския съвет да бъдат отпуснати нови средства.”

До края на март, когато се очаква да свършат парите за млечни субсидии, фермерите се надяват да има положително решение на Европейската комисия за отпускане на допълнително средства до края на годината. Отделно млекарите очакват държавата да осигури и 147 млн. лева за подпомагане на растениевъдството.