Три пъти повече контейнери ще обработва Пристанище Варна-Запад
Три пъти повече контейнери ще обработва Пристанище Варна-Запад / netinfo
С нов терминален софтуер за обработка на контейнерите разполага от днес Пристанище Варна-Запад. Чрез сайта на порта вече може да се следи движението на контейнерите - дали те са на кораби или са разтоварени на кея. Новият информационен център ще увеличи тройно количеството обработени контейнери, прогнозира министърът на транспорта Петър Мутафчиев след официалното откриване на първия етап от изграждането на интермодален терминал на Пристанище Вана-Запад.

Данаил Папазов, директор на "Пристанище Варна" ЕАД, очаква товарите през порта да достигнат 8 млн.тона до края на годината. 130 хил. тона са обработените контейнери досега, което е с 65 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Предстои вторият етап от модернизирането на Пристанище Варна-Запад, в който трябва да бъде изграден специален склад за обслужване на клиенти, обясни Папазов.

По предварителни, съвсем индикативни разчети, складът ще е за 6 млн. лв., обясни Папазов.

До един месец може да бъде възложен анализът за концесионирането на пристанище Варна – Запад, коментира министър Мутафчиев. Според него концесионирането на порта за опасни товари трябва да бъде отделна процедура, а за Пристанище Варна-Запад има и втори вариант, ако до отдаване на концесия не се стигне.

Да се търсят възможности фактически чрез сключване на договор с оператора Пристанище-Варна да се финансира от отделните заводи построяването на новите съоръжения и съответно на база на това в течение на годините да се приспада от претоварните такси и услугата, която предоставя „Пристанище Варна”, коментира министър Мутафчиев втория вариант за порта.