„Топлофикация” съобразява топлоподаването с топлината
„Топлофикация” съобразява топлоподаването с топлината / netinfo

„Топлофикация" - София информира своите абонати, че поради настъпилото повишение на дневните температури са предприети всички необходими мерки за осигуряване на икономичен режим на подаване на топлинната енергия към сградите в столицата.

Към 1 януари има 394 548 абонати, от които 6672 са новоприсъединени. От фирмата напомнят, че всеки техен клиент може да направи справка за консумираната в сградата топлинна енергия от специален информационен картон, който се намира в абонатната станция и се попълва ежемесечно при отчета.

“Топлофикация" - София извършва постоянна регулация на топлоподаването към сградите в столицата, съобразно метеорологичната прогноза , казаха от дружеството. От там обясниха, че централизираното топлоподаване в София преминава три етапа на регулация – регулация на изхода от топлоизточника, в отделната сграда и в отделното жилище.

Първото ниво на контрол се осъществява от Диспечерската служба на „Топлофикация" - София. Диспечерски екипи извършват регулация и оперативен контрол на топлоподаването. Четири пъти дневно НИМХ - БАН изпраща метеорологична прогноза за столицата. На базата на тази информация се променят параметрите на топлоподаването към града.

Второто ниво на регулация се извършва в абонатните станции на топлофицираните сгради. Вече в близо 7 хиляди рехабилитирани абонатни станции има монтирана автоматика, чрез която при повишение на външните температури се намалява или изключва напълно отоплението и се възстановява, когато външните температури се понижат.

От 2000 година във всяка абонатна станция се осъществява търговско измерване на консумираната топлинна енергия в сградата чрез топломер. Показанията от общия топломер се засичат към 0.00 часа на първо число всеки месец и се предават по електронен път в "Топлофикация" - София, така че се елиминира възможността за вероятна грешка при получаването и предаването на данните, посочват от дружеството.

Третото ниво на контрол на подаваната топлинна енергия се извършва от самите потребители чрез термостатните вентили, монтирани на отоплителните тела.