/ БГНЕС
Интересът към бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмa DESIREE GAS е голям, като подадените заявления до момента в цялата страна са общо 6 753, обяви енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на запитване на депутати в рамките на днешния парламентарен контрол. Проектите на 4 637 домакинства са изцяло завършени, добави тя.

Конкретно на въпроса за област Благоевград, министър Петкова уточни, че заявилите интерес са общо 117, от които 72 домакинства вече използват природен газ, а останалите са в процес на изпълнение.

Увеличава се безвъзмездната помощ по програмата за газификация на жилища

Бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмaтa зa гaзифиĸaция нa жилищa ĸaтo мяpĸa зa eнepгийнa eфeĸтивнocт (DESIREE GAS) ce yвeличaвa oт 20 нa 30% oт дoпycтимитe paзxoди пo пpoeĸтa бeз ДДC и покрива 100% от цената за присъединяване. По този начин собствениците получават над 30% от всички разходи по газификацията, като повечето бенефициенти към момента стигат до максималния допустим размер на гранта – 1200 евро. Тези и други благоприятни промени са в сила от лятото на 2018 г. и са резултат от предприетите действия по предоговаряне на условията с Международен фонд "Козлодуй" и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Програма DESIREE GAS е отворена от юни 2016 г. а допустимите бенефициенти по нея са всички собственици - физически лица, желаещи да преминат от дърва, въглища, ток или нафта на природен газ. Крайният срок за подаване на заявления за газификация е до юни 2020 г. Министър Петкова подчерта, че при наличие на интерес и изчерпване на финансовия ресурс съществува възможност да бъдат осигурени допълнителни средства.

Програма "Дезире" се финансира от Международен фонд "Козлодуй", администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие и се изпълнява от Министерството на енергетиката.

Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на дома си, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на около 10 000 домакинства.