Такситата може да поскъпнат до месец
Такситата може да поскъпнат до месец / netinfo

Вдигане на таксиметровите тарифи с 10 стотинки до един месец, очаква председателят на Националния съюз на превозвачите Румен Крумов. Това съобщи той в предаването „Дарик Кафе”.

Според Крумов предложенията на Съюза - да се въведе по- висока първоначална такса, от 2 лева, както и тарифи за междуградски таксиметрови превози, ще бъдат обсъдени до два месеца от администрацията. Това значи, че реално промените в наредбата за таксиметровите превози, могат да станат факт до края на годината.

Бъдещото поскъпване на таксиметровите услуги Крумов мотивира с поскъпването на горивата. „Факт е, че в момента продължават измененията на горива – не течните, а втечнените газове. Очакваме нови изменения и поскъпвания, които неминуемо ще доведат до необходимост за корекция в цените. Пропан-бутанът също повиши цената си. Това са предпоставки, поради които категорично казвам, че е необходима корекция”, каза председателят на Националния съюз на превозвачите и напомни, че по-голямата част от такситата се движат на газ.

Съюзът на превозвачите е внесъл предложение в режима на градските превози да бъде въведена по- висока първоначална такса, но пък задължително да съдържа елемента със задължението за превоз на определено разстояние, така че да сведе до минимум отказите за превози на къси разстояния, обясни Крумов.

В сега действащия регламент, свързан с определяне цените на превозната услуга понятието тарифа за междуселищен превоз на съществува, каза Румен Крумов. Формираните цени в градски условия в никакъв случай не покриват разходите за автомобил, който пътува на 50 или 100 км повече от обичайното място за работа, каза още Крумов и допълни: „Тарифите, познати на потребителите, са изчислени при условия, при които се предполага, че празният ход на автомобила е малък. Така че в сегашния тарифен план няма разчет, който да покрива разходите за извънселищен превоз”. Така, по думите му, връщането на автомобила, след като е оставил клиент, остава за сметка на собственика на автомобила или превозвача.

„В тази посока трябва да има ясен регламент – да е ясно какво може да поиска превозвачът, да го обяви и съответно пътникът да е наясно какво ще струва”, обясни предложението Крумов.