Строим контейнерни терминали с пари от Япония
Строим контейнерни терминали с пари от Япония / netinfo
Заем от 230 млн. евро получи българското правителство от Японската банка за международно развитие. Парите са предвидени за изграждането на нови контейнерни терминали на пристанищата Варна и Бургас. Договорът беше подписан от финансовия министър Пламен Орешарски и представител на японската финансова институция.

Заемът е 25-годишен период на погасяване и 7 години гратисен период, съобщи Пламен Орешарски. Това е последният заем за международно развитие, които страната ни ще получи, обясни представителят на японската банка Ацихито Куанума. Парите ще бъдат вложени в строежа на нови контейнерни терминали на пристанищата във Варна и Бургас.

Транспортният министър Петър Мутафчиев допълни, че те трябва да бъдат готови до 2014 година и да обработват с до 6 пъти повече товари отколкото в момента. Около 40 процента е ръстът на контейнерните товари до момента в сравнение с миналата година, съобщи още Мутафчиев.

Шефът на Пристанище Варна Димитър Папазов поясни, че очаква терминалът да обработи общо 158000 контейнера през 2008 година в сравнение със 100000 контейнера през 2007 година. По думите му техниката на Пристанище Варна-запад е остаряла и не позволява да бъдат обработени всички пристигащи контейнери. На ден през Пристанище Варна преминават по 1200 ТИР-а, каза още Папазов, като по думите му това е огромна цифра.

Чрез парите от японската банка ще бъда закупено оборудване за новите контейнерни терминали и ще бъде постигнато ефективно обработване на товарите, увериха министрите Орешарски и Мутафчиев.

Предстои проектът да бъде ратифициран в Народното събрание.