Стопанската камара иска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки
Стопанската камара иска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки / снимка: БГНЕС, архив

Българската стопанска камара иска данъчни облекчения за дарения на храни и стоки, съобщиха от пресцентъра на БСК.

Министерството на финансите е готово за дебат с браншовите организации от хранително-питейната индустрия за въвеждане на облекчен данъчен режим при дарения на храни и продукти в полза на държавни и общински институции, предоставящи социални услуги.

Граждани дарили над 2 млн., за да спестят от данъци

По предложение на Асоциацията на месопреработвателите и Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, отправено на заседание на НСТС, данъчната преференция може да бъде приложена при праг - например от 0,5% от годишните продажби. Това се отнася за стоки и продукти в технологичен брак - нарушена опаковка и етикетиране и др., или преди изтичане на срока на годност или трайност.

Предлага се дарението на стоките да е извършено в рамките на двумесечен срок преди изтичане на срока на годност или трайност.

Браншовите организации мотивират предложението си с нивата на бедност у нас, които са два пъти над средноевропейските. Същевременно се унищожава огромно количество храни - годишно над 650 тона.

Производителите и търговците са склонни да предоставят съответните продукти за социални услуги и подпомагане, при условие, че се осигури неутралност на данъчното облагане при дарения. Сега търговците дължат ДДС върху стойността на дарените храни.