Солвей соди влага 70 млн. евро за нов котел в ТЕЦ Девен
Солвей соди влага 70 млн. евро за нов котел в ТЕЦ Девен / netinfo

Фирма "Солвей соди" влага 70 милиона евро в изграждането на нов котел за производство на пара в ТЕЦ "Девен". Това е най-голямата инвестиция в индустриалния сектор за тази година, обяви премиерът Сергей Станишев, който днес направи първата

копка за реализацията на проекта. Премиерът подчерта още, че новото съоръжение ще даде възможност топлоцентралата да отговаря напълно на критериите за опазване на околната среда.

Инвестицията ще позволи на ТЕЦ "Девен" да намали атмосферните си емисии до ниво, напълно съвместимо с европейските норми, съобщи единият от изпълнителните директори на "Солвей Соди" Иван Бочуков. По думите му изграждането на котела трябва да приключи в края на 2008 година. Съоръжението ще бъде изградено от американската компания "Фостър Уилър". Проектът ще осигури работа на 250 души.

За деветте години след приватизацията на содовия завод в Девня фирма "Солвей соди" е инвестирала над 190 милиона лева. Парите са вложени основно в обновление на оборудването, за да се повиши качеството на продукцията. Заради значимата инвестиция за изграждането на котела в ТЕЦ-а днес премиерът Станишев връчи на топлоцентралата сертификат "Инвеститор първи клас".

Стартирането на проекта съвпадна и с Деня на отворените врати, който фирма "Солвей соди" провежда за трети път. В празника се включиха близо 6 хиляди души служители на завода и техни близки.