След проверката от ЕК може да отблокират парите по САПАРД
След проверката от ЕК може да отблокират парите по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency

Спрените пари по програма САПАРД може да бъдат отблокирани след края на одитната мисия на европейски експерти, които пристигат в страната в понеделник. Това обясни изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Димитър Тадаръков, като подчерта, че ще информира вицепремиера Меглена Плугчиева за резултатите.

Спрените пари по мярка 1.2 от програма САПАРД са 80 млн. лв. за 49 проекта. Тадаръков бе категоричен, че парите ще тръгнат, след като одиторите се убедят в ефективността на ДФ „Земеделие”.

След проверката на Европейската комисия ще са налице основанията за преразглеждането на решението за спиране на плащанията по мярката 1.2, каза Тадаръков.

В продължение на една седмица ще бъдат проверявани ДФ „Земеделие” и Министерството на финансите. Одиторите ще извършват и внезапни проверки в някои от регионалните офиси на САПАРД. Тадаръков отново изрази недоволството си, че министърът на държавната администрация Николай Василев не е отпуснал навреме необходимия щатен брой служители в агенцията.

„Министър Василев е един вреден министър. Той, директно ви го казвам, е един саботьор за Държавен фонд „Земеделие”, защото той шаблонни си пише всички откази по регистрацията на бройките, заяви Тадаръков.

Димитър Тадаръков подчерта, че програмата за училищното мляко трябва да бъде отворена през септември. По думите му институциите закъсняват и има вероятност инициативата да бъде провалена.