Сиренето под 8 лева не е от мляко
Сиренето под 8 лева не е от мляко / Дарик архив

6 вида сирене, които се продават у нас, са се оказали фалшиви - без мляко.

Това сочат резултатите на Българска национална асоциация „Активни потребители", която е изследвала 36 вида сирене.

Сирене под 8 лева най-вероятно не е от мляко, категоричен е д-р Богомил Николов, изпълнителен директор на „Активни потребители".

Николов посочи, че има и други продукти с проблеми, но те са не толкова фрапантни както имитиращите съставки. Той даде пример с високо водно съдържание или недостатъчна степен на зрялост на продуктите. Така за високо водно съдържание според тяхното изследване при БДС 54%, над 59,4% имат 19 марки, а 3 са с много високо - над 65%. По показател ниска степен на зрялост под 12,6% (14% по БДС) се наблюдава при 26 марки.

Според Богомил Николов обикновеният потребител вече няма шансове с просто око да прецени кое сирене има по-добро качество от останалите.

„Преди 5 години бих казал поне 2-3 индикатора, които смятах за надеждни, само че практиките вече отричат тези съвети от учебниците. Буквално казано -  при едно от сирената, което имаше чужда мазнина, външният вид по никакъв начин не подсказваше, че това сирене може да бъде нередно. Така че остава единствено цената като най-надеждният индикатор. Просто сирене за 5-6-7 лева няма как да бъде произведено по традиционна технология. Това просто не е сирене", посочи експертът.

Той обаче каза и че ако си купим сирене за 10 лв., например, това също не може да бъде 100% гаранция, че е произведено по традиционна технология. „Но факт е, че ние не установихме такива груби нарушения в нито едно от по-скъпите сирена, което не означава 100% гаранция, но все пак това е по-надеждната стратегия", посочи той.

Според съвета на експерта хората могат да се доверяват също така и на традиционни марки, които не са ги подвеждали през годините, завоювали са си името вече с десетилетия и са все пак са тествани не веднъж и не само от тях и никога не са показвали проблеми.

Сред другите показатели от изследването е и липса напълно или част от задължителна хранителна информация при 23 продукта, на-вече при насипните сирена.

Изследването не е намерило марки, в които да е надхвърлено количеството сол, което по БДС трябва да е до 3,5%. Няма и намерени антибиотици.

Сергей Иванов - управител на Центъра по биология на храните, сподели опасения, които не могат да докажат категорично сред тях и подхода с добавяне на ензим. Този ензим по принцип е разрешен за употреба, но не за направа на сирене, каза Иванов.

Източник: БГНЕС