СБ има готовност да ни подкрепи в оздравяването на енергетиката
СБ има готовност да ни подкрепи в оздравяването на енергетиката / netinfo

Световната банка има готовност да подкрепи България при реформирането на енергетиката, посочват от регионалното министерство.

Банката ще подкрепи правителството при разработването на комплексен системен подход от мерки за балансиране на енергийната система и ще съветва икономическото министерство и енергийния регулатор по отношение на инструменти за анализ и взимане на дългосрочни решения. Това е станало ясно след среща на вицепремиера по икономическата политика Екатерина Захариева с новия постоянен представител на Световната банка в България Тони Томпсън и регионалния директор за Централна Европа и Балтийските държави Мамта Мурти.

Една от основните цели на тази подкрепа е да се подобри административният капацитет на ДКЕВР, както и политиките в сектора да се поставят на ясна и пазарна основа.

Вицепремиерът Захариева е представила основните цели в работата на енергиен борд, чиято най-важна задача е да предложи адекватни решения за нормализиране на ситуацията в сектора. Финансовият дефицит в енергетиката достига 3 млрд. лева и заплашва системата от колапс. Обхватът на дейностите, които Световната банка може да предприеме в подкрепа на сектора, ще бъде обсъден и от Енергийния борд.

Началото на подобно тясно сътрудничество с международната финансова институция в областта на енергетиката вече е положено при мандата на предишното служебно правителство, припомнят от регионалното министерство. Тогава Европейската комисия и Световната банка изготвиха анализ на сектора и препоръчаха стъпки за оздравяването му.

Според Захариева служебното правителство трябва да положи всички усилия за подобряване на административния капацитет и създаване на работен план за стабилизирането на енергийния сектор с помощта на доказани международни експерти.

Мамта Мурти е заявила на срещата, че страната ни може да разчита на подкрепа от страна на Световната банка за справяне със ситуацията в енергетиката, посочват още от регионалното министерство.