Саудитският принц си поръча Airbus
Саудитският принц си поръча Airbus / снимка: БГНЕС

Саудитският принц и милиардер Ал Уалид ибн Талал си е поръчал Airbus-380 (Еърбъс-380). Той е първият частен клиент, който ще се сдобие с новия самолет на европейската самолетостроителна компания, предаде Франс прес.

Принц Ал Уалид, племенник на саудитския крал Абдула ибн Абдул Азиз, е подписал договора за поръчка на самолета, наричан "Летящия дворец", на официална церемония по време на десетия авиосалон в Дубай, предаде БТА, като се позова на АФП.

Стойността на сделката не е уточнена, но каталожната цена на Airbus-380 е 320 млн. долара. Самолетът ще бъде доставен на принца през 2010 г., уточниха от Еърбъс. Ал Уалид бин Талал е сред най-богатите хора в света със състояние от 25 млрд. долара.

Той е начело на Кингдъм холдинг, световна финансова империя с интереси в банковото дело, луксозните хотели, медиите и туризма.

Принцът пристигна на изложението с Боинг-747, който спря до А-380. Принцът мина тържествено по червен килим, опънат за него. Придружен от шефа на Airbus Томас Ендерс и от търговския директор Джон Лийхи, принцът се настани под огромната тента, където протече церемонията по подписването.

Саудитският принц се качи в А-380, за да го разгледа и позира с 12 красиви стюардеси, в бели панталони и златисти туники. Преди да отпътува със своя боинг, принцът подари своята автобиография с посвещение на арабски на Томас Ендерс.

Според търговския директор на консорциума най-малко 20 ВИП клиенти биха проявили интерес към А-380, повечето от тях - в Близкия изток.

Месеци наред самоличността на купувача беше една от най-големите загадки в областта на самолетостроенето, припомня Ройтерс. Руският милиардер Роман Абрамович наскоро отрече информации, че вече си е купил А-380.