Саудитска Арабия ще добива повече петрол
Саудитска Арабия ще добива повече петрол / снимка: БГНЕС

Най-големият член на ОПЕК Саудитска Арабия ще увеличи добива на петрол с 200 хиляди барела дневно през юли в отговор на повишеното търсене, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, цитиран от Франс прес.

Ръководителят на световната организация направи това изявление пред журналисти в своя самолет на път за Лондон, след като бе на 24-часова визита в Саудитска Арабия, където разговаря с крал Абдула и други високопоставени представители, включително министъра на петрола Али ал Нуайми.

„Саудитците увеличиха производството през юни с 300 хиляди барела. За месец юли то ще нарасне с 200 хиляди барела в отговор на молби от консуматорите“, каза Бан, цитирайки своите разговори с Нуайми. „Той заяви, че те изглежда са били разбрани неправилно. Саудитците ще реагират отговорно на молбите на техните клиенти“, заяви генералният секретар.

Саудитска Арабия ще бъде домакин на 22 юни в Джеда на разговори между производителите и потребителите на петрол, след като цените на черното злато достигнаха рекордни стойности от 140 долара за барел този месец, което увеличи страховете от световна инфлация и забавяне на икономическия растеж. По-рано Бан заяви, че саудитците, чиято пустинна страна е най-големият производител на петрол в ОПЕК, смятат цените на петрола за „ненормално високи“ и желаят да ги намалят.