САЩ ще конкурират Газпром в Европа?
САЩ ще конкурират Газпром в Европа? / netinfo

САЩ имат намерение да създадат в Европа газопреносна мрежа, която да е алтернативна на „Газпром”, за да намалят зависимостта на европейските потребители от руско гориво. Това съобщи РИА „Новости”, като цитира помощник-държавния секретар на САЩ Даниъл Фрийд.

Фрийд съобщи, че в момента САЩ водят преговори с Казахстан за пренос на петрол с танкери през Каспийско море до петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан.

Суровината ще е необходима, за да се пълни петролопровода, преминаващ през територията на Турция, Гърция и Италия, който се строи в момента.

Азербайджанското гориво е нужно и за газопровода Набуко, чийто маршрут минава през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

САЩ са започнали преговори и с Анкара и Багдад за изпълнението на проект за добив на природен газ в северната част на Ирак. Предполага се, че горивото оттам ще постъпва в Европа през територията на Турция.

"Този т. нар. Южен коридор може да промени стратегическата карта на Европа и да й позволи да получава по-големи обеми газ, като в същото време намали засилващата си зависимост от „Газпром", отбеляза Фрийд.