С референдума Гърция ще реши остава ли в еврозоната или не
С референдума Гърция ще реши остава ли в еврозоната или не / Reuters

Референдумът в Гърция за новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро може да се състои на 4 декември, заяви премиерът Георгиос Папандреу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Папандреу призна, че залогът на допитването е дали Гърция да остане в еврозоната или не. "Важно е гръцкият народ да вземе решение. Ние ще се гордеем, че сме част от еврозоната и че можем да изпълняваме нашите задължения", аргументира той своето изненадващо решение да свика референдум за спасителния пакет.

Гръцкият премиер изрази увереност в положителния резултат от допитването. "Гърците ще дадат мъдър и правилен отговор. Той ще бъде позитивен не само за Гърция, но и за Европа", увери той, цитиран от БТА.

Папандреу направи това изявление след извънредни консултации в Кан с ръководството на ЕС и МВФ снощи преди започващата днес среща на върха на Г-20 в града на Френската Ривиера. Предварителните разговори бяха организирани след изненадващото решение на гръцкия премиер да свика в понеделник референдум за втория европейския план за финансова помощ за страната. Този едностранен ход на Папандреу смая и разгневи европейските партньори на Гърция, и паникьоса финансовите пазари.

Междувременно гръцкият министър на развитието Михалис Хрисохоидис призова европейския план за финансово спасяване на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента, като се противопостави на намерението на премиера Георгиос Папандреу да организира референдум, предава АФП.

"Това, което е належащо, е ратифицирането от парламента на споразумението (европейското) за изваждане на Гърция от задънената улица", подчерта Хрисохоидис, цитиран от публичната телевизия Нет. Така още един представител на "тежката артилерия" в Социалистическата партия на Папандреу се противопоставя на референдума, след като тази сутрин същото направи финансовият министър Евангелос Венизелос, който е номер 2 в правителството.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви след извънредните консултации, че нейното мнение дали МВФ да даде зелена светлина за шестия транш от първия спасителен пакет за Гърция, който е в размер на 8 милиарда евро, ще зависи от изхода от референдума, предаде Франс прес.

Лагард изрази задоволство от уточненията на Папандреу, че допитването ще бъде произведено възможно най-скоро, евентуално на 4 декември.

С референдума Гърция ще реши остава ли в еврозоната или не
netinfo