Росатом: През 2010-а цената на двата блока на АЕЦ Белене беше близо 6,3 млрд. евро
Росатом: През 2010-а цената на двата блока на АЕЦ Белене беше близо 6,3 млрд. евро / снимка: DarikNews.bg, архив

Цената на двата енергоблока на АЕЦ "Белене" през 2010 г. се е равнявала на 6,3 милиарда евро. Това заяви за ИТАР-ТАСС директорът на департамента за комуникации на "Росатом" Сергей Новиков. Новиков допълни, че германският енергиен гигант RWE e излязъл от проекта за втора атомна централа в Белене заради отсъствието на финансови гаранции от българска страна, пише БГНЕС. Германската компания се оттегли през есента на 2009 г.

„През 2010 цената за двата енергоблока се равняваше на 6,297 милиарда евро. И министър-председателят Борисов знае това. Изказванията на българската страна, че цената на АЕЦ е 10 милиарда - са спекулация с цифрите. Ако включим съпътстващата инфраструктура в цената на проекта - електромрежи, които трябва да се изградят, градът, който трябва да се построи, тогава можем да изчисляваме разходите до безкрай. Само че не е правилно, това да се включва в цената", подчерта Новиков.

"През 2010 г. на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше да не се правят разходи от държавния бюджет за проекта "Белене", каза Новиков. "През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим атомната централа за сметка на собствен финансов ресурс. Българската страна в зависимост от пакета, която ще запази /51%/, трябваше да покрие съответния дял от разходите за сметка на приходите от продажбата на произведената от станцията електроенергия с приблизителен срок на изплащане около 19 години. По този начин нито един лев от държавния бюджет нямаше да се похарчи", обясни Новиков.

Говорителят на "Росатом" добави, че по време на преговорите в Москва през 2010, българската страна е заела странна позиция, заявявайки, че "след като станцията ще работи на територията на България, то и всички приходи трябва да влязат в държавния бюджет". "Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да произвежда електричество, което бихме могли да продаваме и да получаваме печалба, разплащайки се с всички участници в проекта", подчерта Новиков.

По-рано през деня министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, каза, че и по оценката на германската компания, и на наетия от правителството консултант - британската банка HSBC, проектът струва над 10 млрд. евро. Вчера Добрев заяви на пресконференция, че RWE още през 2009 година е заявила, че не е ясно как Националната енергийна компания (НЕК) ще финансира своята част от изграждането на АЕЦ „Белене", което е на стойност приблизително 5 млрд. евро. Това е станало с писмо до НЕК в края на март 2009 година. По думите му от RWE са заявили в съответната кореспонденция, че това писмо може да бъде прието като предупреждение за оттегляне от построяването на атомната централа. Според министъра още в края на 2008 година тогавашният главен директор на НЕК Любомир Велков е обяснил в доклад до инистъра на икономиката в кабинета „Станишев" Петър Димитров, че националната компания не може да финансира своята част от проекта „Белене".