Разработват механизъм за стимулиране на богатите общини
Разработват механизъм за стимулиране на богатите общини / снимка: БГНЕС

Икономически активните общини да бъдат компенсирани с нов финансов инструмент заради отнетото им право да разполагат със сумите от данъка върху доходите на физическите лица. С изготвянето му е натоварена работна група на Националното сдружение на общините в България.

Новият местен споделен данък трябва да е разработен преди обсъждането на бюджета за 2009 г. идната пролет. Това съобщи членът на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България и кмет на Смолян Дора Янкова след края на семинара на новоизбраните кметове на левицата с участието на премиера и министрите от БСП.

Мотивът за въвеждането на новия финансов стимул за богатите общини е, че те бяха ощетени от прекратяването на практиката за преотстъпването на приходите от данъка върху доходите на физическите лица. По думите на Дора Янкова не става въпрос за нов данък, макар че експертите го наричат местен солидарен данък. Тя бе категорична, че бизнесът няма да бъде натоварван с нови налози, а става въпрос за финансов инструмент, който да стимулира икономически активните общини.

Новият финансов механизъм ще бъде регламентиран в преходните и заключителните разпоредби на бюджета за 2009 година.

Общо 148 процента е увеличението на собствените приходи на българските общини тази година, обобщи премиерът Сергей Станишев.