Разпределят кризисните 41 млн. лева основно за борба с безработицата
Разпределят кризисните 41 млн. лева основно за борба с безработицата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Отпуснатите 40 967 604 лева, които правителството ще обособи в пакет от спешни социални мерки за борба с бедността и безработицата, ще отидат главно за насърчаване на заетостта. Това съобщи социалният министър Деяна Костадинова пред Нова телевизия.

По думите на министъра инвестициите в мерки за заетост са най-разумният начин да се похарчат отделените от министерствата средства за кризисния пакет. Понеже няма много време за действие, няма да бъдат създавани нови програми, а средствата ще бъдат разпределени по вече работещи такива.

Националният план за действие по заетостта например от години е с бюджет 73 млн., там могат да отидат част от средствата, посочи социалният министър. С тях ще се стимулират трайно безработните. Пари е хубаво да се дадат и за майките с малки деца, които искат да се върнат на работа, както и за възможност за включване в пазара на труда на хора с увреждания, каза Костадинова. „Не на последно място - бихме искали да подкрепим финансово стартирането на собствен бизнес на малки и средни предприятия”, добави тя.

Другата голяма група от кризисните 41 млн. лева правителството ще даде като еднократни помощи на хората, останали без енергийни помощи заради малко превишаване на финансовия праг тази зима. Средства ще бъдат отпуснати и на семейства с деца с увреждания.

Парите за допълнителни енергийни помощи ще бъдат дадени на два транша - при първия ще ги получат вече подалите документи за енергийни помощи за отоплителния сезон 2012-2013 г., но неодобрени поради превишаване на тавана на дохода до 10 лева. Тези хора ще бъдат автоматично одобрени и няма нужда да подават нови документи. Те са около 36 000. Друга група хора с ниски доходи изобщо не са подали молби за помощи, защото предварително са изчислили, че доходът им ще превиши допустимия за енергийни помощи. На тях ще бъде дадена възможност сега да подадат документи, въпреки че отоплителният сезон е към края си.

Няма да има великденски надбавки за пенсионери, съобщи още министър Костадинова. Тя обаче потвърди, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април.