Работата без договор - най-честата сива практика
Работата без договор - най-честата сива практика / снимки: БГНЕС

Работата без трудов договор е най-разпространената сива практика в сферата на заетостта. Близо 34 400 са проверките извършени от началото на годината от служители на Главната инспекция по труда.

Средно по пет нарушения са констатирани на всяка проверка. Основните нарушения са свързани с безопасните условия на труд, недекларираната заетост. Това каза в Бургас министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Министерството на труда и социалната политика е готово да сключи споразумение в рамките на тристранния формат, в което да се търси дългосрочно сътрудничество за ограничаване на сивия сектор, коментира още Калфин на регионалната среща, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съвместно с Конфедерацията на независимите синдикати в България.

„С въвеждането на изискването за регистрация на трудовите договори до три дни след наемане на работа се забелязва значително подобрение в борбата с недекларираната заетост”, подчерта Калфин.

Той посочи, че рязко е нараснал броят на еднодневните трудови договори, които са сключени в страната. Те са предимно в селското стопанство. Към вчерашна дата броят им е 66 000, около 3000 от тях са в Бургас.

България е на второ място по обем на сивата икономика след Румъния

Еднодневните договори за наетите в сезонна работа в сферата на селското стопанство бяха одобрени в началото на юли. Това беше едно от предложенията на социалния министър за подобряване на ситуацията на пазара на труда и изсветляване на трудовите взаимоотношения.

Увеличен е броят на лицата между 16 и 18 години, които са работили през летните месеци, заяви още министърът. По думите му увеличението на заетите през лятото е почти с 50 на сто. При лятната сезонна работа често нарушение е незаконно полагане на извънреден труд.

Работата без договор  найчестата сива практика
netinfo

От началото на година досега са открити малко над 145 000 работни места, от които 130 000 са в реалната икономика, 15 000 са свързани с различни програми за заетост, информира министърът.

Социалният министър обясни още, че коледните бонуси за пенсионерите зависят от възможностите на бюджета. „По принцип досега това, което правим, е да подпомагаме хората с най-ниски доходи и за Коледа, и за Великден”, каза Калфин.

Той обяви, че Министерството на труда и социалната политика работи за въвеждане на ваучери за домашни услуги. Те ще са за домашно подпомагане. Идеята на държавата е да се въведе ваучерна система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора, добави Калфин.

Източник: БТА