Японци ни предлагат сгради с нулева консумация на енергия
Японци ни предлагат сгради с нулева консумация на енергия / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Японци ни предлагат сгради с нулева консумация на енергия
34902
Японци ни предлагат сгради с нулева консумация на енергия
  • Японци ни предлагат сгради с нулева консумация на енергия

Методи за висока енергийна ефективност и за повече опазване на околната среда предлагат японски инженери за България. В момента в София има построени няколко сгради с ниска консумация на енергия, една от които е сградата на софийската електрическа компания.

Отличителните детайли на такава сграда са по-малка площ на прозорците, вентилационни двойни дограми, слънчеви панели по покривите и отопление чрез  пълноценно използване на топлината от охлаждащите машини - като компресори на хладилници и климатици. „Всеки човек иска да живее в комфортна, уютна и богата среда. Затова ми се струва, че ние трябва да помислим по какъв начин да ставаме икономически по-богати, да живеем по-уютно, но същевременно да не вредим на околната среда. В момента Япония разглежда като потенциални партньори за такъв бизнес главно страните, които са географски близо до нас, но ние ще бъдем щастливи ако получим запитване и от вашата страна, за да разширим кръга от страни, които се интересуват от енергийна ефективност," обясни Сатоши Такакуса, зам.-директор на японската компания.

Други от предложените методи са филтри за прах в климатиците, увеличаване на ВЕЦ-производството, намаляване на употребата на петрол, инвертори в хладилниците и климатиците и по-широка употреба на флуоресцентно осветление.