Путин: Русия е за координация между производителите на газ
Путин: Русия е за координация между производителите на газ / netinfo

Руският министър-председател Владимир Путин смята за необходима координацията между страните-производителки на газ, но не става дума за създаването на картел. Едновременно с това, той подчерта, че не съществуват рискове от спиране на доставките за страните потребителки, предаде ИТАР-ТАСС.

„Става дума за т.нар. Форум на страните-производителки на газ. Ние действително поддържаме тази идея“, каза Путин след приключване на срещата си с египетския премиер Ахмед Назиф, отговаряйки на въпрос за възможността от създаването на „газов ОПЕК“.

Руският премиер подчерта, че Москва знае за опасенията и даже страховете, които изказват някои страни-потребителки на „синьо гориво“, но няма никакви основания за това. По думите му, не става дума за подписването на споразумение за създаването на картел. „Никой от нас не възнамерява да отстъпва част от своя суверенитет при вземането на решения“, отбеляза Путин.

По думите му следващата среща на представителите на страните-производителки на газ ще се проведе в Москва. Египет вече е потвърдил своя интерес от участие в този форум.

Египетският премиер също смята за необходимо осъществяването на координация между страните производителки на газ. „Напълно съм съгласен с мнението на руския премиер“ каза Ахмед Назиф. БГНЕС припомня, че Египет, заедно с Азербайджан, се разглежда като един от възможните доставчици на природен газ за газопровода „Набуко“, който трябва да доставя „синьо гориво“ за страните от ЕС, заобикаляйки Русия. В момента се работи върху проекта за свързване с турската газопреносна мрежа с панарабския газопровод.

Липсващата отсечка през територията на Сирия се изгражда от руската компания „Стройтрансгаз“. Египетският газ, който се очаква да потече към Европа, се разработва от най-големия руски независим производител - компанията „Новатек“, в нея „Газпром“ притежава (19,4%).