/ ThinkStock/Getty Images
Разходите за персонал са топ предизвикателство за бизнеса в Европа, поради тенденцията на ръст на заплатите и тежестта, произтичаща от високите данъци и осигуровки. Това е един от изводите от проучването за бизнес климата "Европейско икономическо проучване 2019" на Европалати, представено днес в Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която се включва също в изследването сред своите членове.
 
Други спънки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и на суровините, което е особено валидно за страните от Централна и Източна Европа, вкл. и България, поради нарастващите разходи за природен газ и динамиката в цените на суровия петрол.

Проучването е направено през септември и за България то е сред близо 600 фирми, каза на пресконференция председателят на БТПП Цветан Симеонов. По темата за разходите за персонал Симеонов изтъкна, че ако сега бъде направено повторно изследване в страната, разходите за труд ще бъдат посочени и от бизнеса в България като най-голямата опасност.
 
Темата е чувствителна особено в обстановката, която имаме сега за това, че правителството под натиска на протестите започва да отделя по-големи средства за различни сектори - за ръста на заплатите в държавния сектор, в образованието, здравеопазване, коментира Симеонов.
 

ThinkStock/Getty Images


Същевременно той посочи, че обявените вчера от работодателските организации след среща при премиера Бойко Борисов граници на ръст на заплатите в частния сектор догодина не са непостижими при условие, че няма сериозни трусове в страната. По статистика от последните години около 10-11% всяка година българските работодатели са увеличавали средните заплати в секторите, допълни той.
 
Цветан Симеонов информира, че другата седмица разговорите във формата от вчера при премиера ще продължат, заради натрупани доста нерешени въпроси.

Според проучването за заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е възможен и слаб ръст - преобладаващата част около 63% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си. Друг проблем пред бизнеса е свързан с липсата на квалифицирани кадри, показват данни от изследването.
 
Близо 54% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес средата догодина, докато за 2018 г. делът им е бил 63%. Има известни очаквания за намаление на инвестиции, които компаниите от България ще направят в своята дейност, като с около три на сто е разлика спрямо миналата година.
 

ThinkStock/Getty Images


По темата за обявеното вчера от премиера намерение да предложи намаляване на субсидиите за партиите с предупреждението, че има голям риск от това, Цветан Симеонов каза, че и сега фирмите плащат на партиите допълнително и изтъкна, че е по-добре е бъде разтоварен бюджетът, тези пари да бъдат оставени у данъкоплатците, които реализират печалба.
 
По-добре е тези пари да работя в икономиката, отколкото да се изтеглят от икономиката и да бъдат похарчени за партийни цели, голямата част от които раждат идеи, които не са в полза на българската икономическа среда и за фирмите, допълни председателят на търговско-промишлената палата.
БТА