Протестираха срещу продажбата на дървен материал през стоковата борса
Протестираха срещу продажбата на дървен материал през стоковата борса / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Търговията с дървесина на стоковата борса няма да бъде спирана. Това съобщи пред медиите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По-рано днес около 200 собственици на малки и средни дървопреработвателни предприятия протестираха пред Министерския съвет и земеделското министерство с искането да бъде забранена търговията с дървен материал на борсата. Предприемачите са на мнение, че не им се дават равни права с останалите фирми и брокерите на борсата представляват ограничен кръг от фирми, близки до ресорния министър. Найденов опроверга тези твърдения и заподозря политически отенък в протеста. Протестиращите преработватели отказаха среща с министъра.

Ще фалираме до края на годината, ако не спрат търговията на дървесина на борсата. Това каза пред Дарик Иван Иванов - един от протестиращи дървопреработватели. Иванов е собственик на фирма с 200 служители и обясни, че заради по-малкото купена дървесина, ще се наложи да съкрати част от персонала. „Два месеца почти нямаме доставка на дървесина, работим на 30 процента от капацитета си. За съжаление ние ще затворим заради това, защото правителството е намерило начин да регулира със свои фирми пазара, да го насочи към свои фирми и това е. какъв шанс можем да имаме. На борсата брокерите не са допуснати, просто им е намекнато да се откажат", каза Иванов.

Земеделският министър Мирослав Найденов отхвърли обвиненията на протестиращите. „Не е възможно един брокер по време на сесията да представлява и продавача, и купувача. Оттук дойде всъщност сигнала, че някои от брокерите им отказват, защото те просто са потърсили едни и същи и те са им казали не можем да ви представляваме, търсете си, друг, защото ние представляваме например господин Върбанов", каза министърът.

Протестираха срещу продажбата на дървен материал през стоковата борса
netinfo

И след протестите решението остава - 50 процента от дървесината да се предлага на борсата, а останалите 50 на сто чрез търгове.

От първата сесия на Софийската стокова борса, която беше миналия петък са продадени 158 000 кубически метра дървесина, а приходите от продажбата им е 10 милиона лева за държавните предприятия. Найденов подчерта, че през стоковите борси дървесината се продава с 20 процента по-скъпо от преди, а това покачвало дивидентите за държавата.

Още борсови новини четете в DarikFinance.bg