Протести заради производство на италиански оцет у нас
Протести заради производство на италиански оцет у нас / netinfo

Сдружения на производители на прочутия балсамов оцет от Модена протестират срещу пасивното отношение на местните управи срещу директива на ЕС, която разрешава производството в чужбина на този марков продукт, пишат вестниците "Авенире", "Ресто дел Карлино" и "Гадзета ди Модена", цитирани от БТА.

Управите на областта Емилия Романя и на провинцията Модена са готови да се откажат безплатно от едно от най-изтъкнатите произведения на италианската традиция. Това е становището на Консорциума за балсамов оцет, на Комитета на независимите производители на балсамов оцет и на Колдирети (Конфедерацията на малките и средни земеделски предприятия в Италия) във връзка с решението на италианските институции да приемат без ответна реакция директивата за защитеното географско наименование на продукта, се посочва в информацията.

Трите организации смятат за неприемлив документа на ЕС, който допуска в производството на балсамов оцет да се използват грозде и млади вина от различни краища на света, да се ограничат до седем техните сортове и да се бутилира продукта извън района на традиционно производство. Според тях съществува реална опасност производството да бъде изнесено в чужбина, тъй като някои предприятия в Модена вече са заявили готовността си да произвеждат балсамов оцет в България, отбелязва всекидневникът "Авенире".

Балсамовият оцет се смята за запазена марка на Модена и едно от прославилите италианската традиция продукти, редом с виното "Кианти" от Тоскана и сиренето "Пармиджано Реджано" (наричано "пармезан" извън пределите на Италия) от Парма. Освен традицията обаче са засегнати и солидни икономически интереси. Годишното производство на балсамов оцет в Модена възлиза на 70 милиона литра на стойност 240 милиона евро, като 80 процента от него отива за износ.