При дефицит допълнителни пари дават само популистите, обясни Дянков
При дефицит допълнителни пари дават само популистите, обясни Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Дянков: Фискалният резерв е доста над минимума и така ще е докато сме на власт
60738
Дянков: Фискалният резерв е доста над минимума и така ще е докато сме на власт
  • Дянков: Фискалният резерв е доста над минимума и така ще е докато сме на власт

След плащанията по външния дълг средствата във фискалния резерв са доста над минимума от 4,5 млрд. лева и така ще е, докато ГЕРБ е на власт. Това заяви в Бургас вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод подозренията през последните дни, че фискалният резерв е под съмнение. Дянков е в Бургас за отчет от едногодишната дейност по туристическия проект „Виа Понтика".

Финансовият министър смята, че коледни добавки и допълнителни пари могат да бъдат дадени само когато има излишък, а това евентуално можело да стане през 2014 година. „Започваш да даваш пари, когато вече имаш излишък и с чисто сърце можеш да кажеш това не е популизъм, това е преизпълнение. Ние също имаме добро изпълнение, но не сме на плюс", каза той.

Според вицепремиера въпреки че предварително заложеният дефицит по бюджета е бил над 1 млрд., а на практика е стигнал 350 млн. лева, което е третият най-нисък дефицит в рамките на ЕС, все пак е дефицит. А даването на пари, без да има излишък, било „чист популизъм".

Помолен да обясни изказването си, че при неуспех на референдума в неделя лидерът на БСП Сергей Станишев трябва да подаде своята оставка, Данков отговори така: „Разбира се. И се надявам, че и той, и неговите съпартийци така смятат. Референдумът е висша форма на демокрация и ще бъде лошо, ако първият ни референдум от 40 години насам се окаже неуспешен просто защото един вид вътрешно Станишев се показва пред съпартийците си, че е голям мъж. При неуспех на референдума той би трябвало веднага да си подаде оставката като шеф на БСП и съответно да изберат някой, който следва волята на народа", каза Дянков.