През юни са намалели цените на всички плодове и зеленчуци
През юни са намалели цените на всички плодове и зеленчуци / netinfo

През юни са намалели цените на всички плодове и зеленчуци, отчитат експертите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Най-голям спад в цената през миналия месец - 41 процента, е регистриран при оранжерийните домати, се посочва в съобщение на пресцентъра на ДКСБТ.

Цената на зеления пипер намалява с 28 процента, на черешите - с 22 процента, на ягодите - с 31 на сто, и на бананите - със 17 процента. Цената на оранжерийните краставици и на ябълките е с около 7-8 процента по-ниска през юни, спрямо май. Без промяна е цената на картофите /0,46-0,49 лв. за килограм на едро/.

При млечните произведения се наблюдава стабилизиране и леко намаление на цените на едро. Кравето сирене през юни е с 3 на сто по-евтино, спрямо предходния месец, а цената на кашкавал "Витоша" е без промяна и се стабилизира на ниво 9,03 лв./кг Цената на едро на яйцата е намалена спрямо май с 12 процента /с две стотинки/.

Стабилизиране на цените през юни се наблюдава при брашното, което малко е поевтиняло /с 3 на сто/, и при олиото, чиято цена на едро се задържа на ниво 3,26лв./л. При цената на захарта се запазва тенденцията от предходните месеци на стабилизиране и на леко поевтиняване - с около един процент.

Ръст на цените е отчетен при ориза - 25 на сто, при лещата - 5 процента, при фасула - 3 на сто, и при пилетата - 2 процента.