Преминаването на Калотина става по-бързо с „единния фиш”
Преминаването на Калотина става по-бързо с „единния фиш” / netinfo
Приходите в държавния бюджет ще се увеличат с десетки проценти с въвеждането на системата „единен фиш” на граничните пунктове в страната. Това заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, който инспектира работата на системата на Калотина.

След въвеждането на системата в Калотина, преминаването на лек автомобил става в рамките на седем-осем минути, а преминаването на тежкотоварни автомобили е ускорено с 15 минути.

Министър Николай Василев лично провери как работи системата и премина през всички гишета на пропускателния пункт в Калотина. По думите му преминаването става лесно и бързо, а системата за плащане чрез единен фиш работи безотказно. Василев припомни, че България е една от първите държави в Европа, въвела тази схема и тя е намалила потенциала за корупционни явления.

През 2009 година предстои да бъде направена копка на изцяло обновения пункт в Калотина, като за целта е изготвен технически проект още през 2004 година и ще бъде изтеглен кредит от Световната банка в размер на 50000000 евро. Изграждането на пункта трябва да приключи 2012 година.

Към настоящия момент преминаването на пункта в Калотина става без плащането на такси, тъй като в края на юли е отпаднала единствената такса – такса дезинфекция.