Премахват акциза на горивата за рибарите у нас
Премахват акциза на горивата за рибарите у нас / netinfo
“Акцизът на горивата за рибарите у нас ще бъде премахнат в най-скоро време”, заяви в Бургас министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Според него всички документи за коректното регистриране на рибарски пристанища в крайморските общини в България трябва да бъдат готови до месец.

Министър Валери Цветанов съобщи, че специална група е установила, че парите, плащани от рибарите, които влизат в националния бюджет, е 7 023 000 лева. Той е твърдо уверен, че ако бъде опростена, тази сума няма да разклати държавния бюджет “по какъвто и да било начин”, така че, много скоро акцизът на горивата за риболовците у нас ще отпадне.

Министърът каза още, че критериите за оценка на бъдещите рибни пристанища и лодкостоянки в морските общини са много по-опростени, отколкото тези в другите земеделски производства. Работейки в срокове “до няколко седмици”, всички необходими документи и условия трябва да бъдат изпълнени, за да може разглеждането на проектите да започне през месец септември.

Според него в Министерството и Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури се работи с бързи темпове, за да бъде усвоена безвъзмездната помощ от Евросъюза “до последното евро”.