Предвиждането на ДКЕВР за 18% по-скъп ток не е окончателно
Предвиждането на ДКЕВР за 18% по-скъп ток не е окончателно / netinfo
Предвиждането на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за 18-процентно увеличение на цената на електроенергията за бита не е окончателно, процентите могат да се променят до 26 юни, когато Комисията ще вземе окончателното си решение. Това заяви заместник-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев.

Той обясни, че регулаторът и Министерството на икономиката и енергетиката са формирали работна група, която да отговори на забележките на Брюксел за регулирания енергиен пазар у нас.

8 юли е крайният срок, в който България трябва да отговори на запитването на Европейската комисия дали пазарът на ток и газ у нас е либерализиран. Заместник- председателят на регулатора не изрази готовност да обясни мерките, които ще предприеме страната ни. Не е въпрос, който ще обсъждам, бе лаконичен Кирчев. Европейската комисия не е доволна, че у нас има квоти за регулирания пазар на ток.

Валентин Кирчев съобщи още, че се търси начин да се освободят квоти за свободния пазар. Групата на защитените потребители – в нея влизат фирми, които се с 19,5 млн. лв. оборот. Вероятно ще се търсят начини тази група потребители, специално стопански да излязат на свободния пазар.

Токът може да поскъпне с по-малко от предвидените 18 на сто, каза Кирчев. Работи се, ето, в момента енергийните дружества по веригата въобще не са доволни от тези цени. За тях това е много малко увеличение, всички са недоволни, каза Кирчев.

Комисията ще задължи ще задържи всички енергоразпределителни дружества да направят извънредно отчитане на електромерите след 1 юли, когато новата цена на тока влезе в сила.