Представят програма за реформи по Лисабонската стратегия у нас през април
Представят програма за реформи по Лисабонската стратегия у нас през април / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Напредъкът на България по изпълнение на Лисабонската стратегия зависи от амбицията на българското правителство и общество. През април страната ни трябва да представи своята програма за по-нататъшни реформи пред ЕК. Това каза Любомир Дацов, зам.-министър на финансите по време на кръгла маса за напредъка на България по изпълнението на Лисабонската стратегия.

Любомир Дацов отчете свършеното до момента и посочи, че освен качеството на извършваните ремонти е необходима и скорост на тяхното прилагане, което е от изключителна важност. Необходими са и редица законодателни промени във връзка с прилагането на Лисабонската стратегия. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева съобщи, че до края на октомври 2008-ма година се очаква да бъде подготвен план за действие за намаляване на административната тежест върху бизнеса, произтичаща от националното законодателство.

Сред проблемите в тази насока Радева открои липсата на методика за оценката на въздействието на нормативните актове върху бизнес средата, като посочи, че ЕК също работи за създаването на такава методика. Генералният секретар на ЕК Тони де Костер посочи, че комисията отчита свършеното до момента, но на страната ни и предстои още много работа.