Предлагат още реформи в строителния бранш
Предлагат още реформи в строителния бранш / снимка: Sofia Photo Agency
Над 111 млн. лева ще са ползите за бизнеса и гражданите, ако се намалят бюрократичните пречки пред строителните фирми и се въведат реално електронните услуги при издаване на строителни разрешителни. Това е един от изводите от проучването на Института за пазарна икономика върху практиката на издаване на строителни разрешителни в България. Ползата само от работата на "едно гише" се оценява на 72 млн. лева.

Икономистите предлагат да бъде намален броят на сегашните шест категории строителни обекти. Необходимо е и оптимизиране на информацията за подробното планиране на инфраструктурата около обектите, както и да бъдат премахнати две от трите вида фази в проектирането – идейна, техническа и работна и да остане само една – инвестиционно проектиране с точни и ясни правила, обясни Методи Методиев.

От Института за пазарна икономика са на мнение, че в бъдеще трябва да бъде премахнат и експертният съвет към общините, който сега дава строителните разрешения, а неговите функции да бъдат заменени от частни експерти-консултанти. По този начин процесът на издаване на строителни книжа ще се ускори и ще намалее корупционният натиск. Тези предложения и въвеждането реално на електронното правителство ще доведат до намаляване на времето за издаване на строителни разрешителни от 1 месец на 7 дни, допълни Методиев.