/ iStock/Getty Images
Експертите предупреждават, че популярни и много любими вина в Европа са заплашени от изчезване заради изменението на климата. Рекордните горещини в южноевропейските страни водят до значителен спад в производството на качествено грозде. Търсенето обаче остава високо, посочва NOVA.

Добивите на грозде сериозно намаляват, опустошени от смъртоносната комбинация между екстремни климатични условия и деградация на почвата. Изменението на климата наистина заплашва от изчезване популярни европейски вина. Просеко – пенливото бяло вино на Италия е едно от тях. В момента страната се бори със значителен спад в добивите на грозде от - 30 процента.

По-оптимистично настроени са във Франция. Тук се надяват на по-качествено грозде, макар и по-малко като количество. Португалия увеличава износа, а Германия разширява асортимента от сортове грозде за да задоволява високата консумация.

Просеко - пенливото бяло вино, произведено в планинските лозя на Италия, е една от най-популярните напитки на континента. Силните пролетни валежи и градушки, последвани от горещо лято правят живота на производителите на виното труден. Променливото време, причинено от изменението на климата, може да намали реколтата от винено грозде в Италия с една пета.

Във Франция гроздоберът започна. Макар по-късно, в сравнение с миналата година, но с оптимизъм, че реколтата е добра. Горещото време навреди на лозята в Южна Франция и доведе до очакван спад между 10% и 20%, но в същото време надеждите са за грозде с високо качество.

„Тази година концентрацията на гроздови плодове се случва късно. Това ще повиши качеството и цената на виното, както и вкусовете, които ще се смесят в него. Надявам се то да бъде с изключително качество този сезон“, заяви Жером Вол, президент на кооперация за производство на вино. 

Все пак, климатичните промени и болестите по лозята оказват влияние върху гроздовите добиви в района на шампанското, които са намалели с 26 процента за последните 12 години. Изменението на климата носи все по-горещо и сухо време в Северна Африка. В древни времена Тунис е бил основен производител на вино, а днес много фермери и лозари се страхуват за бъдещето си.

Гроздето се бере рано сутрин и се кара до модерно съоръжение за преработка в централната част на страната за да се превърне във вино. Директорът на компанията казва, че разсрочва дълговете на лозарите и променя спецификациите на гроздето, за да им помогне да се справят.

Започна гроздоберът и Германия. Страната очаква добра реколта въпреки променливото време тази година. Хладна и влажна пролет, сухо лято, последвано от обилни валежи направиха условията за отглеждане трудни. Но хубавото време през септември работи в полза на виното.
nova.bg